tiistai 12. huhtikuuta 2011

Treeniä ja ravintoa

Jospa sitten vähän kirjoittelisin tosta mun treenailu meiningeistä yleistä. Body fitnesshän on lajini ja se vaatii kovaa ja kurinalaista treeniä ja osaltaan myös kurinalaista elämää. Dieteillähän elämä on hyvin kurinalaista liikunnan ja ruuan suhteen, kuinka kurinalaista se sitten on ns. off-kaudella riippuu omista tavoitteista, siitä kuinka paljon haluaa ja kuinka paljon on valmis lajin eteen tekemän töitä. Dietillä ruokailu on gramman tarkkaa ja harkiten täytyy miettiä mistä lähteistä ne päivän kalorit hankkii, treeneistä ja syömisistä ei lipsuta. Itselläni on suht kivuttomasti menneet kisadietit, paino on saatu helpolla tippumaan, mutta eihän tämä tarkoita että helppoa silti olisi pääkopalle ollut ja ettei nälkää olisi koettu, rankkoja nuo ditetit varmasti aina on, eikä ihmisten kokemuksia voi oikein vertailla mielestäni! Off-kaudella, varsinkin nyt toisten kisojen jälkeen olen ollut kurinalaisempi kuin ennen. Maksimipainomäärä on itselle asettettu, minkä yli ei tällä kertaa mennä PISTE! Treeneistä ei lipsuta vain sen takia kun ei nyt oikein jaksa / huvita. Tottakai treenaamisen tarvii olla kivaa, siitä tarvii tykätä, mutta kun kerran jää sinne sohvan pohjalle, niin toisen kerran on jo helpompi jäädä.... "Treenamisen tarvii olla kivaa" - ei tarkoita silti sitä, että treennaaminen ei saisi tuntua, itse nautin kovista treeneistä ja kunnon lihastuntumasta ja pumpista, kasvu tuntuu! :) 

Ruuan suhteen olen tullut entistä tarkemmaksi, syön entistä järkevämmin ja voinkin mielestäni paremmin. Hyvä ruokavalio vaikuttaa ihmiseen kokonaisuutena ja treenatessa tavoitteellisesti sillä on suuri merkitys. Mitkä ovat sitten tavoitteeni - ennemmän lihasta ja timmi kunto! Timmillä kunnolla en tarkoita kisakuntoa, en lähellekään, mutta kropan haluan pitää hyvässä kuossissa, tällöin on muutenkin parempi olo ja jaksaa treeneissäkin paremmin kun ei ole kerätty kauheaa massaa. En olisi siis myöskään valmis bulkkaukseen, sen verran turhamainenkin olen, että haluan näyttää hyvältä :) enkä usko että oloni olisi muutenkaan tällöin hyvä. Toki herkuttelutkin kuuluvat elämääni ja niitä itselleni sallin, mutta kuinka paljon parempaa suklaa onkaan kun sitä syö vain harvoin, eikä harvase päivä. Muistan kisadietiltä erään herkkupäivän kun laitoin suklaapalan suuhuni ja mmmmm... se oli (melkeinpä) parempaa kuin... Noh ;) No herkuteltua tulee tällä hetkellä lähinnä v-loppuisin ja jos nyt sattuu olemaan joku erityispäivä. Harvoin olevat herkkupäivät saattavat aiheuttaa sen että sitten tulee ahmittua vaikka kuinka ja sitten tulee huono olo, mutta jos herkkuja sallii itselleen sillointällöin (säänöllisesti) niin itse koen ettei niitä välttämättä tule niin paljoa vedettyäkään. Esimerkiksi viime lauantaille olin ostanut suklaalevyn, jota en edes kaikkea syönyt, kun ei tarvitse syödä vain sen takia että nyt saa syödä. Ruokailut menee muuten aika saman kaavan mukaan päivästä toiseen, päivällinen lähinnä vaihtelee ja v-loppuisin päivällisen lisäksi usein myös iltapala. Siis myös noina herkkupäivinä syön aika saman kaavan mukaan, lisään vaan vähän herkkua ja ruuan tekoon panostetaan hieman enemmän :) Herkutellessa on tärkeää muistaa myös se riitävä ravintoaineiden saanti, on se lihaksen kasvatus nimittäin aika tiedettä :) Ja syön normisti kaikkia ravintoaineita, rasvaa, protskua ja niitä hiilareitakin, joita toiset välttelee kuin ruttoa. Myös ravinnonlaatuun tulee kiinnitettyä paljon huomiota, valitettavaa on, että laatu ruuassakin usein maksaa vähän enemmän ja perkuleen eräät koolla alkavat puolueet vielä kannattaa alvin nostoa!?!

Itse tuli kyllä kunolla menneenä talvena opittua tuo sairastelun aikainen ruokavalio myös. Kyllähän sitä on sairastellessa itseään hoitanut usein herkuilla, mutta nyt kun tuli koko talvi aikalailla sairasteltua ja herkkuakin tuli mätettyä niin olo oli vaan huonompi ja turpeempi. Sairaanahan olisi tosi tärkeä syödä laadukkaasti ja kaikki "moska" unohtaa, koska jos se ei ole hyväksi muutenkaan ihmiselle niin ei se sitä ole sairaana ainakaan! Joskus herkuttelu sallittakoon ja kyllähän se hyvää tekee pienisssä määrin joskus, mutta hyvät ihmiset, kiinnittäkää huomiota mitä sinne suuhunne pistätte. Viime aikoinahan ollutkin paljon keskustelua mediassa myös siitä mitä eri ruuat ja ruoka-aineet oikeasti sisältävät. 

Lisäravinteita monivitamiinin ja omegan muodossa satunnaisesti syönyt aikuisiällä, mutta treenin myötä lisäravinne arsenaali lisääntynyt ja säännöllistynyt. Ja sanottakoon heti purkeissakin lukeva, lisäravinteet eivät ole monipuolisen ruokavalion korvikkeita, mutta hyvin ne ruokavaliota täydentävät ja tietyt jutut ovat myös treenatessa a ja o! Eräs ihiminen joskus kysyi minulta, että "ethän sä sitten mitään niitä lisäjuttuja syö?" Minä sitten kysyin että lisäravinteita vai? Ja niitähän hän tarkoitti, vai tarkoittiko? Sanoin sitten toki syöväni ihan perus lisäravinteita ja treenin perään palautusjuomaa...  "Ai jotain niitä jauheita vai?" -silmät suurina kysyi? Juuh, ja minä sitten selittämään, että ihan proteiinia ja hiilihydraattia mitä tulee ravinnosta ja samalla kysäisin että syökö hän jotain vitamiinilisää tai kalanmaksaöljyä ja vastaus oli "kyllä" ja selitin sitten näiden olevan juurikin näitä lisäravinteita! :) Noh, uskonpa ja toivon että sain hänet ymmärtämään että ihan ok juttuja ovat eikä mitään vaarallista tai dopingia :) Mitäs sitten meikäläinen ruuan lisäksi popsii? Noh, arsenaliiniin kuuluu Green Tea kapseli, magnesium sitraattia, monivitamiini ja hivenainevalmistetta sekä omegaa ihan säännöllisesti, lisäks oon nyt talvikaudella ottanut D-vitamiini lisää reippaasti ja flunssailun takia myös c-vitamiinia. exrtaa, näitähän tulee kyllä tuosta monivitamiinivalmisteestakin Lisäks noiden sairastelujen myötä on tullut nyt syötyä maitohappobakteeria ja litkittyä rautajuomaa vastustuskyvyn herättelyksi, echina force tippoja löytyy myös flunssan varalle. Ennen treeniä lataan Redraman N.O. Pump nimisellä treeniboosterilla ja creatiinilla + glutamiinilla + Hera80 Fastilta (vähän maltoa lisäks) ja treenin jälkeen Fastin HT-R palkkaria masuun. Aika arsenaliiniltahan tuo lueteltuna kuulostaa, mutta ihan perusmeininkiä ja kaikelle löytyy tarkoitus ja selitys.

Ja ajatus postaus kirjoitustaa aloittaessani oli treeniohjelmani kertominen, joten josko sen nyt loppuun vielä laittaisin. 5-jakosella treenniohjelmalla mennään, eli 5 treeniä viikossa, kerran viikossa kroppa läpi. Pyramidityyppisellä treenillä mennään, eka sarja 12-15 toiston paikkeilla ja sit lisätään painoa ja tehdään muutaman toiston lyhempi sarja, lyhin sarja ylees siin 6-8 paikkeilla. Muutamia poikkeusliikkeitä on kuten leuanvedot, punnerrukset, vatsat. Neljän viikon kierroilla mennään siten, että eka viikko perustreeniä ilman kikkailuja, mutta kovaa, toka viikko pumppiviikko, lyhyillä palautuksilla, mutta pyramidimeiningilla edelleen, kolmas viikko on sitten raskain ja sillä viikolla usein kehityksen huomaa painomäärissä, tällöin erikoistekniikkoina ainakin pudotussarjoja. Pakkotoistoja saattaa tulla joka viikolla jos joku tulee hjelppimään ja sit joskus stioppailen liikettä viimisissä toistoissa sinne puristusvaiheeseen. Neljäs viikko on sitten kevyt viikko 12-15 toiston sarjoilla.

1. Treenipäivä
Leuanveto leveällä myötäotteella, ilman apuja pitäs mennä, mut vielä kumpparit apuna, vaan sen verran että liikkelle saadaan leuat, jos jää yhteen leukaan niin sitten jää, kapealla vastaotteella kumppareista oltaisiin jo erossa, mutta leveällä tarvein eilen 2 kumpparia ja sillä meni 2 kahden toiston sarjaa, yhdestä kumpparista ei oikein apua oo...
Ylätaljanveto eteen kapea ote, kahva
Kulmasoutu tangolla
Mave
Selänojennuskone
Vartalonkiertokone
Vatsarutistuskone

2. Treenipäivä
Askelkyykky
Kyykky
Reisiojennus
Reisikoukistus
Pohjeprässi
Pidot kyynärnojassa (lankku)

3. Treenipäivä
Punnerrukset
Tasapenkkipunnerrus
Vipunostot vinopenkissä
Ristikkäistaljapunnerrus
Bosu pallon päällä jalankoukistus-vatsarutistus

4. Treenipäivä
Pystypunnerrus smith seisten
Pystysoutu taljassa
Vipunostot sivulle
Vipunostot kulmassa takaolkapäille
Lantionnostot laudalla
Kylkirutistus bosu pallon päällä

5. Treenipäivä
Hauiskääntö tangolla
Keskitetty hauiskääntö
Hauiskääntö vinopenkissä vuorotahtiin
Dipit
Kick back
Ojentajapunnerrus taljassa
Vatsarutistus crunch-penkissä

Eilen tuli treenailtua selkä ja tänään jalat ja vihdoin taas kovaa treeniä!!! Pahemmin ei treenipainoissa ja jaksamisessa näkynyt pitkä sairastelutauko, mutta keuhkojen kanssa täytyy olla tarkkana, jaksaako pysyä mukana... Huomenna sitten rintatreeni kutsuu!

Loppuun vielä pari kuvaa vuoden takaisista Body Fitness kisoista, joista ei menestystä tullut, mutta kokemusta ja poltetta kyllä!! :) Hyvä fiilis myös, joka paistaa myös kuvissa, paremmin meni kun ekat kisat ja tyytyväinen sain itseeni olla! Ja polte lavalle kasvaa.....
2 kommenttia:

  1. Miten voi olla tyytyväinen lähes viimeiseen sijaan?

    VastaaPoista
  2. Huomasin kommentin vasta, mutta taisin syyn kertoa jo tekstissäni, kisat meni paremmin kuin ekat, joten voin olla tyytyväinen itseeni! Kisoissa myös nyt aiva eri kilpakumppanit joten eihän sitä ihan niin voi verrata, mutta oma kunto oli parempi, joten miksen olisi tyytyväinen? :o Sijoituksesta en itse tarkemmin maininnut mutta sijoitus ei ollut lähes viimeinen vaan viimeinen :P Realiteetit kuitenkin kunnossa, tiesin jo kisoihin lähtiessäni ettei tästä menestystä ole tulossa, koska olen vielä hyvin, hyvin pieni ja lähdinkin kisaan aivan muilla ajatuksilla, mittelemään itseni kanssa, hakemaan kokemusta ja summaamaan taas yhden treenikauden, yhtenä päätavoitteena saada itseni kisakuntoon ja onnistunut lavaesiintyminen ja nämä ajatukset ja tavoitteet toteutuivat. Kisakunto olisi toki voinut olla lihaksikkaampi mutta ensi kerralla sitten, lihas kun kestää aikansa kasvaa. En ole niitä ihmisiä jotka treenaavat ensin vuositolkulla kisoihin ja sitten menevät pokkaamaan itselleen pokaalin vaan haluan kerätä kokemusta ja todella kokea mitä lavalla olo ja bodyfitness kaikenkaikkiaan on...
    Tämä vastaus tulee nyt reilusti myöhässä, enkä tiedä lukeeko edes anonyymi (?) tätä enää...
    Turha kisasijoituksista on alkaa masentelemaankaan kun parhaansa on tehnyt ja omat tavoitteet saavuttanut. Mikäli omat tavoitteet jäisi toteutumatta tai parastaan ei olisi tehnyt niin nokkakohti vaan uutta! Olen hyvin positiivinen ihminen ja kisojen jälkeen on jatkettu entistä kovemmalla treenipoltteella.

    VastaaPoista