lauantai 10. syyskuuta 2011

Maito, poliisit, lääkärit... Näin Porissa, mitä vielä?

Välillä taas asia/mielipidepostausta. Asiaahan mun postaukset aina silti on :) mutta nyt taas vakavampaan suuntaan ja tiukempaan äänensävyyn... Aina välillä nimittäin käy niin että tuohdun jostain ja nyt avaan salaista arkkuani Porissa kuohuttavien asioiden saralta, jotka tosiaan ovat maito, poliisit ja lääkärit.... Yhtä hullunmyllyä on Porissa välillä päätöksenteko ja politiikka. Asioita ei  voi mielestäni ajatella kovinkaan mustavalkoisesti vain yhdeltä kantilta aina eikä henkilökohtaiset välit saisi vaikuttaa päätöksiin ja henkilöstövalintoihin. Pitkä postaus on luvassa, koska en voi vain latoa mielipiteitäni näistä mainitsemistani asioista, koska kaikki te blogini lukijat ette välttämättä tiedä tarinaa sanojen maito, poliisit ja lääkärit takana.

MAITO

Maito on herättänyt Satakunnassa viimeviikkoina keskustelua jo kohinaa, saanut Satakuntalaiset tuohtumaan ja nousemaan kapinaan kun Palveluliikelaitos päätti että Porin Kouluviraston ja Perusturvan alla toimivat yksiköt siirtyvät maakunnan omasta maidosta Valion maitoon, koska Valio voitti tarjouskilpailun.  Tämä päätös ulottuis myös joihinkinmuihin Satakunnan kuntiin. Satamaito ei pysty kilpailemaan Valion kanssa ja tekemään suoria tarjouksia, sillä Satamaidolla ei ole resursseja toimittaa maitoa eri yksiköihin vaan kulku käy tukun kautta, joka määrittelee osaltaan hintaa. Porin palveluliikelaitoksen johtaja Kai Kainulainen vakuutti että päätös on ja pysyy. Näin siis samalla kun puhutaan ekologisuudesta ja lähiruuan merkityksestä ja miten sitä pitäisi lisätä mm. päiväkodeissa ja kouluissa ja miten oman maakunnan tuottajia pitäisi kannattaa. Samlla kun ihmisiä kannustetaan ekologisuuteen ja lähiruokaan tehdään tällaisia päätöksiä!? Monethan Satakunnan alueella tästä tuohtuivat ja eräs Porilainen laittoikin alulle nettiadressin  Satamaidon puolesta. Samalla kun adressiin alkoi kertyä nimiä käytiin asian tiimoilta kiivasta keskustelua ja Palveluliikelaitos veti kuin vetikin päätöksen pois kun Porin Palveluliikelaitoksen johtokunta päätti pyytää perusturvalautakunnalta ja koulutuslautakunnalta lausunnot siitä, haluavatko hallintokunnat käyttää toimipisteissään Satamaidon vai Valion maitoa.Lautakunnille on annettu syyskyyn loppuun asti aikaa miettiä maitokantaansa. Adressi Satamaidon puolesta luovutettiin tällä viikolla 2708 allekirjoituksen ja 130 kommentin (Satamaidon puolesta) voimalla koulutuslautakunnan ja perusturvalautakunnan johtajille, Tommi Salokankaalle ja Ahti Salmelle. Kummatkin kertoivat olevansa satamaidon puolella ja totesivat että maidontoimittajien palvelujen hintaero on pieni, jolloin toimittajan vaihtamiseen pitäisi olla muitakin perusteita. Asia menee seuraavaksi koulutuslautakunnan ja perusturvalautakunnan käsittelyyn. Nyt nähtäväksi jää, mitä lautakunnat päättää.

Itse ehdottomasti kannatan Satamaidon valitsemista ja itsekin sen purkin kaupan maitohyllyltä valitsen jokakerta ostaessani maitoa! Tässä asiassa pitää huomioida ekologisuus ja oman maakunnan tuottajien kannattaminen ja maakunnan asiat sekä ottaa taloudellisuus laajempaan syyniin. On ihan järkevää, että maito tulee tukun kautta samalla monien muiden elintarvikkeiden kanssa kuin että sitä yksinään ajelutettaisi. Oman maakunnan elinkeinoa pitää tukea ja kuka sitä tukee jos me emme itse?! Satamaito kokisi hirvittävät menetykset tämän sopimuksen menettämisen myötä ja heiltä tulee kuitenkin Satakunnalle ja Porille veroäyriä ja he työllistävät maakunatmme väkeä, joiden palkan kautta myös tulee veroäyriä. Mikä on taloudellisesti kannattavinta, ei olekaan välttämättä niin yksoikoista. Toivon ja vähän uskonkin että lautakunnat katsovat avarakatseisemmin asiaa tehdessään tätä päätöstä. Emmekä kai me Satkuntalaiset halua itse olla ajamassa Satamaitoa alas ja talouttamme huonompaan suuntaan?

POLIISIT

Tällä viikolla sitten Iltasanomat kertoi miten Porissa virkapukuiset poliisit saavat alennusta ABC-liikenneasemalla ruuasta -50%. Tämä on nyt nähty kauheana vääryytenä ja tutkintaa ja puuttumista vaativana asiana. Itseäni tämä etu ei yllättänyt oikeastaan, ei ihmetyttänyt, ei närkästyttänyt eikä suututtanut. en kokenut että nyt on tapahtunut VÄÄRYYS! Mikä tässä asiassa ärsyttää, on ihmisten vaivannäkö tällaisesta asiasta ja että joku on asian oikeasti ilmoittanut ILTASANOMILLE. Keneltä se on pois jos poliisit tai joku saa alennusta ja eikö kauppias saa päättää kenelle alennusta antaa? Uutisoitiin myös ettei muissa kaupungeissa tällaista ole ilmennyt, uskoo ken tahtoo... Kateutta, kateutta... sanon minä! Minä suon heille kyllä tuon alennuksen jos kauppias sen haluaa antaa. Ehkä olen taas turhan sinisilmäinen, onko tämä kuitenkin epäilyttävää ja lahjontaa kenties?

Ja vähän kevennystä väliin...
Itsellä oli muuten tällä viikolla mukava kohtaaminen poliisin kanssa työmatkalla Mäntyluodontiellä. Pelästyin kyllä ensin varmaan Suomalaiselle tyypilliseen tyyliin "mitä mä nyt oon tehny?" ja kelaa ja raksuttaa ja kelaa... kun moottoripyöräpoliisin valot vilkkuvat peruutuspeileissä ja poliisi viitto pysähtymään tien varteen, sydän pamppaa.... APUA! Mitä pitää tehdä? Ei mua koskaan näin oo pysäytetty! Ajan tiensivuun, alan avaamaan turvavyötä, MIKSI? Nythän ne luulee että oon ajanu ilman turvavyötä ja saan siitä sakot! Koputus ja melkein avaan ikkunan mutta poliisisetä avaakin oven (tum-tum-tum... sydän lyö....) "katoin tossa että tuo rekka ajoi aikavauhdilla ihan sun perässä" HUH! "Voi olla että sulla oli vähän alinopeutta mutta ei se oikeuta ajamaan noin lähellä" Huhhuh...  Ja mä änkytän "nii-joo, juu-juu...." Tarkisti sitten vielä ajokortin ja reksiteriotteen, jutteli mukavia ja toivotti hyvää matkaa :) Ja kyllä, kyllähän ne pysäytti sen takana tuleen rekankin jo mua ennen pysähdysalueelle tien sivusa, jossa ilmeisesti oli käynnissä rekkaratsia (?)

LÄÄKÄRIT

Illan viimeinen aihe....
Ja uusin ja tuorein kuohunnanaihe, tavallaan vanha tarinaa Porissa.. Taas nimittäin puhuttaa Porin henkilöstöpolitiikka joka aina aika-ajoin eri henkilö/työntekijävalintojen myötä nousee esiin. Jos nimi on Satomaa on mustalla listalla eikä kaupungiltamme heru töitä, oli sitten kuinka pätevä työhön hyvänsä. Näin siis Porissa, jos olet saanut jonkun vihat niskallesi ei mikään auta ja tämäkin juttu juonta juurensa ilmeisesti ainakin kolmen vuoden takaa kun Porissa valittiin Perusturvan johtajaa. Valinta käytiin Kankaanpään kansanterveystyön kuntayhtymän  johtaja Terttu Nordmanin ja Porin terveysjohtaja Pekka Satomaan välillä. Nordman tuli valituski äänestyksen kautta ja tätä voittoa innostui tuulettamaan kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ja tästä sitten nosui jotain kismaa ja kuohuntaa (?) Satomaa sai "lohdutuspalkinnoksi" Porin hoiva- hoito- ja sairaalapalveluiden johtajan viran, josta kuitenkin anoi eroa ja muutti Tampereelle vaimonsa kanssa. Erikoislääkärit Pekka Satomaa ja hänen vaimonsa Outi Satomaa olivaat taas valmiita muuttamaan Poriin ja heille olikin kaupunginsairaalamme johtava lääkäri tarjonnut töitä ja kyseessä oli sijaistustyöt. Työt oli määrä aloittaa syyskuun alussa kaupunginsairaalassa, jossa on ollut huutava pula pätevistä lääkäreistä ja jossa onkin käytetty epäpäteviä kendeja ja Virolaisia lääkäreitä paikkaamaan tätä vajetta.  Kaksi päivää ennen töiden aloitusta Porin perusturvajohtaja Terttu Nordman käytti otto-oikeutta ja torpasi työaikeet muotoseikkoihin vedoten. Nyt kaupunginsairaalan johtava lääkäri onkin yht´äkkiä ylittänyt valtuutensa, koska virkamies valinnat tekee laautakunta, vaikkakaan tähän mennessä tämä ei ole koskenut sijaisten valintaa. Mutta näin nyt yllättäen on asiat kun Satomaita yritettiin palkata. Satomaan mukaan (SK) erikoisen päätöksen taustalla epäillään olevan perusturvajohtajan esimies, apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksosen, jonka toimintatapaa hän on aiemmmin kritisoinut.... No, kuka hyppii sitten kenenkäkin pillin tahtiin kun päätöksiä tehdään?

Kun Porin kaupunginsairaala tai oikeammin Perusturvan johtaja antoi Satomaille pakit, Satakunnan keskussairaala palkkasi välittömästi molemmat Satomaat töihin (ja näin heille ehkä parempi?)
Noh, olkoon juttu miten vain ja pitäköön edellä ollut tarina paikkansa tai ei, olkoon mitä kismaa kenenkäkin välillä tahanasa ja ihan sama mitä näiden ihmisten välillä on tapahtunut ja ollut, olisi nyt pitänyt miettiä sairaalan ja potilaiden parasta, mutta niin ei nyt tehty, piti näyttää kenellä on valtaa. Tämä on mielestäni aika selkeästi täysin henkilökohtaista, todella lapsellista ja typerää.
Surullista mutta näin Poriis....

Seuraavksi jotain positiivisempaa asiaa (hope so!) ja tulossa myös tulevaisuudessa Porista positiivista blogipostausta :)

Vielä loppuun muutama linkki postaukseeni liittyen...
Adressi Satamaidon puolesta sisältää videon
Näiden linkkien lisäksi lähteinä Satakunnan Kansa, Uusi Aika ja Porin Sanomat

Keskustelua saa tulla ja siihen saa osallistua! :)

2 kommenttia:

  1. Ihan kuin minun mietteitäni olisit tuohon pohdintaasi kirjoittanut. Samalla radalla sun kanssasi kaikissa näissä jutuissa!
    Kiitos kaikenkaikkiaan Satakunnan Keskussairaalalle - olemme saaneet sinne kaksi todella loistavaa lääkäriä sisätaudeille sekä kauan kaivatun neurologin :)
    Toivonkin hartaasti taas pääseväni Outin hoitoon - häneltä löytyy inhimillisyyttä työssään.

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla että samoilla linjoilla ollaan ja toivon täällä myös että pääset kaimalleni hoitoon :)

    VastaaPoista