sunnuntai 11. syyskuuta 2011

BLACK SWAN

Viikonloppu on sujunut mukavasti. Viikonloppuun on kuulunut mm. treeniä, jumppaa, kummipojan ja hänen veljensä nimpparijuhlat, koti-iltaa ja tänään leffailua ystäväisen kanssa. Viikko sitten tuli kaverin kanssa puheeksi tuo Black Swan leffa jota hän ei ollut nähnyt, mutta jonka minä olin ja leffa teki minuun vaikutukseen kun sen elokuvissa kävin katsomassa. Silloin kun leffan näin olisin sen heti voinut katsoa, mutta aikaa kului nyt kuitenkin puolivuotta ja tänään tuo sitten tuli katsottua kaverin kanssa ja yhtähyvä oli kuin ekalla kerrallakin. Tosin nyt jo tiesi leffan tarinan eikä se niin päässyt hämmentämään kuin ekalla kerralla.

Ei paljasteta liikaa elokuvasta niille jotka leffaa eivät ole nähneet, mutta tässä pieni sepustus ja kiinnostuksen herättäjä:

"Black Swan, jonka ohjauksesta vastaa visionääri Darren Aronofsky  vie katsojat jännittävälle ja paikoittain suorastaan kauhistuttavalle matkalle nuoren ballerinan psyykeen – ballerinan, jonka rooli petollisena joutsenkuningattarena osoittautuu jopa pelottavan sopivaksi hänelle.

Black Swan kertoo Ninasta (Natalie Portman), New York City Ballet'n tanssijattaresta, jonka elämään ei tähtiballerinoille tyypilliseen tapaan mahdu juuri mitään muuta kuin tanssi. Hänen jo uransa päättänyt tanssijaäitinsä Erica (Barbara Hershey) tukee innokkaasti tyttärensä kunnianhimoista urakehitystä. Kun taiteellinen johtaja Thomas Leroy (Vincent Cassel) päättää vaihtaa ensitanssijatar Beth MacIntyren (Winona Ryder) pois seuraavan kauden avaavasta Joutsenlammesta, Nina on vahvin ehdokas tämän korvaajaksi. Mutta Ninalla on kilpailija: uusi tulokas Lily (Mila Kunis), joka hänkin tekee vaikutuksen Leroyhin.

 

Joutsenlampeen tarvitaan tanssija, joka osaa ilmaista niin Valkoisen joutsenen ylväyttä ja viattomuutta kuin Mustan joutsenen kavaluutta ja aistillisuuttakin. Nina sopii täydellisesti Valkoisen joutsenen rooliin, mutta Lily on kuin Mustan joutsenen ruumiillistuma. Kahden nuoren tanssijan keskinäisen kilpailun kehkeytyessä kieroutuneeksi ystävyydeksi Nina alkaa päästä paremmin sinuiksi pimeän puolensa kanssa – ja sukeltaa jopa niin syvälle, että se uhkaa tuhota hänet."
 
Leffaa ei voi katsoa vähän toisella silmällä vaan se vaatii keskittymistä! Leffa vei minut mennessään ja välillä pääni oli pyörällä. Ensimmäisellä kerralla leffan katsoessani en tiennyt onko leffa kauhua vai tiukkaa jännitystä, mutta lopuksi totesin leffan psykologiseksi jännitykseksi. Leffa teki minuun tosissaan vaikutuksen ja on kyllä ainakin yksi tämän vuoden parhaista leffoista tähän mennessä jollei jopa paras! Aivan mahtava ja koskettava elokuva täynnä tunnetta ja jännitystä. Intensiivinen leffa ja varmasti tähän intensiivisyyttä teki loistavat näyttelijäsuoritukset. Näyttelijät todella tuntuivat olevan koko sydämmellään, sielullaan ja ruumillaan mukana leffassa! Ehkä kaikissa meissä olisi hyvä olla sekä valkoista että mustaa joutsenta, hyvässä tasapainossa...

Eiköhän se hehkutukseksi riitä tälle leffalle, suosittelen jos et vielä ole nähnyt! Baletista ei välttämättä tarvi ymmärtää ja välittää, silti leffa voi viedä mennessään. Toisaalta ei kannata ottaa leffaan ikinä ennakko-oletusta, siitä että nyt on luvassa jotain mullistavaa, koska aina voi joutua pettymään, niin on käynyt itsellekin joitain leffoja katsoessa, että "jaa, oliko tää nyt tässä, ei tää nyt niiiin ihmeellinen ollut", viimeksi näin kävi kun katsoin Avatarin, jota monet oli mulle niin hehkuttaneet...

Itse tanssein joskus balettiakin, mutta 7 vuotta tansittuani, pakko se oli myöntää, ettei minusta siihen ollut. Rakastan tanssia ja on upea seurata hyviä tanssijoita, miten he saavat vartalonsa elämään aivan upella tavalla ja miten he elävät tanssia.... Haluaisin niin myös osata tanssia yhtä upeasti! Tanssiessani itsekin välillä olen aivan uppoutunut tanssiin ja fiilis vie mennessään ja tuo hyvää oloa, ei sitä edes oikein osaa kuvailla, miten tanssi vie mennessään, se on hieno tunne ja sitä on myös hieno seurata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti