sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Kaloreita ja sairastelua

Minulla treeni on hyvin tavoitteellista salin puolella, onhan harrastukseni fitness. Tämä näkyy myös ruokavaliossa, mutta ns. off-seasonilla en pidä niin tarkkaa kirjaa kaloreista, pyrin syömään tarpeeksi ja herkuttelen kun  siltä tuntuu. Kuitenkin tavoitteellisuus näkyy ruokavaliossa, ruokavalion merkitys fitneksessä ja lajissa kehittymisessä on isossa roolissa. Olen ollut luulossa että söisin melko vähän kaloreita ja proteiineista olen yrittänyt pitää huolen, että saanti olisi kovalle treenille ja lihaskasvulle suotuinen. Olen viimeaikoina huomannut että ateriani eivät ole enää välttämättä tarpeeksi isoja, koska minut pääsee välillä yllättämään nälkä, jolloin napsaisen hapankorppua muutamalla juustosiivulla ja leikkelettä kaapista tms. Tarkoitus olisi kuitenkin pitää nälkä loitolla ja alkoi tuo pikkunapsiminen itseäkin ärsyttämään, varsinkin kun ei ole aina siinä jääkaapin lähettyvillä, mistä voisi jotain napsaista. 

Päätin laskea kaloreitani ja noudatin tämän viikon 2000-2100 kalorin ruokavaliota. Tulihan tuosta laskemista kun en joka päivä syönyt samoja ruokia, mutta nyt on useampi juttu taas laskettuina vihkoon. Kisadieteillähän kaikki on kalorintarkkaa, en tiedä vielä lähdenkö joskus taas kisalavoja tavoittelemaan, haavenahan se olisi. Ennen viime kisadiettiä söin nippanappa 2000 kaloria ja kuvitelin tämän olevan tämänkinhetkinen sopiva määrä. Kuinkaas kävikään? On kevyt viikko ja kulutukseni on silloin pienempää ja kappas, paino tipahti hieman alaspäin ja vieläkin ehtii välillä nälkä yllättämään. Aion jatkaa tätä tutkimusta siitä mikä on tämän hetkinen ihannemääräni ja ensi viikon  noudatan 2300 kaloria (mikäli saan flunssaololtani laskekeltua). Yllätti kyllä että voin näin paljon syödä, tiedän liikkuvani paljon, mutta olen tosiaan ennenkin liikkunut ja ennen on vähemmät kalorit riittäneet, olisiko lihaskasvu tähän selitys. Oikein mukavaa jos on, isommat lihaksethan kuluttaa enemmän kuin pienet.... :)

Tämä tutkimus oli myös hyvä tehdä sen kannalta että näin miten kalorit jakautuu tällä hetkellä ruokavaliossani ja huomasinkin korjattavaa. Proteiinia on todellakin tarpeeksi syöty (hyvä kun ei jopa liikaa) ja siitä olisikin jopa varaa vaihtaa osa hiilareiksikin. Proteiiniakaan kun ei ole tervettä syödä liiaksi (käy munuaisten päälle). Joten pientä viilausta ruokavalioon ja kun olen löytänyt tuon ihanteellisen kalorimäärän niin sitten  taas porskutellaan rennommin. Rennommin siinä mielessä ettei laskeskella eri ruokien kaloreita, testauksen päätteeksi kuitenkin olen löytänyt toivon mukaan ne ihanteelliset annoskoot niin ettei nälkä taas pääse yllättämään ja saanut järkeistettyä tuota proteiinin ja hiilihydraattien määrää. Rasvat onkin ihan hyvissä lukemissa, niitä tuli ehkä tuon napsimisen myötä enemmän, mitä nyt sitten tällä hetkellä, mutta sen sain heti järkeistettyä. Laatu raaka-aineissa on tärkeää kehitykselle ja muutenkin kropan hyvinvoinnille ja terveydelle. Täytyy sanoa että on ihan mielenkiintoista tämä tutkimus ollut ja tuota tiettyä kalorimäärää on hyvä noudattaa noin viikko niin näkee kunnolla mitä kroppa on siitä mieltä.

Luonnonjugurttia ja marjoja


Yhden hyvän ruokaohjeenkin voin jakaa kaloritietoineen. Punajuuri-fetapasta on yksi herkkuruuistani ja ohjeen löytää linkkiä painamalla kokkailublogistani. Kuvassa hieman pieni annos, kun oli niin kiire syömään, että muistin kuvata vasta jälkeenpäin ja kyhäilin nopean kuva-annoksen :DTyrni on yhtäkuin C-vitamiini :)
Toivottavasti ensi viikolla pääsen taas kunnon treeneihin käsiksi, muuten kulutus on edelleen pienempää. Kaloritestailulle olisi kuitenkin hyvä saada tuollainen normitreeniviikkokin. Mutta miksi epäilen etten pääsisi kunnon treenien pariin? Syy on kevyen viikon kirous... Kun minulle joskus iskee flunssa, iskee se yleensä kevyen lepoviikon loppupuolella ja niin kävi nyt. Tämä on hieman turhauttavaa. Kroppa ja mieli tarvitsee joskus pidemmän lepotauon, siitähän tässä taannoin tässä blogissani kirjoitin. Kevyempi viikko vaikuttaa treeneihinkin positiivisesti! Mutta... Olen päivätyössäni päiväkodilla jatkuvasti pöpöjen ympäröimänä. Harvemmin normi ja kovilla treeniviikoilla mikään pöpö iskee läpi, mutta kun on kevyt viikko ja on usemamman päivän ottanut rennonmin, tuntuu että kroppa antaa pöpöille sitten helpommin periksi. Eli tässä on selvästi näkyvissä jonkinlainen kevyen viikon kirous. Miten saisin tämän sitten estettyä jatkossa? Kuitenkin muinakin viikkoina on aikaa levollekin, varsinkin viikonloppuisin, mutta heti kun on useampi päivä ollut kevyempää ja lepoa niin käy näin ja tämä on nyt alkanut olemaan hieman turhauttavaa. Tämä taitaa olla nyt kolmas kerta putkeen kun näin käy. Ensi kerralla kevyen viikon lähentyessä alan troppaamaan ekstra vitamiineilla itseäni jo etukäteen?

Sitten luvassa pieniä paljastuksia... Olen haikaillut koulun penkillekin taas välillä. Pidän tämän hetkisistä töistäni, sekä päivähoidonpuolella että jumppaohjaajan työstäni, mutta haluan suunnata vielä eteenpäinkin. Tuonne päivätyön puolellehan olen itselleni hankkinut lisäkoulutusta ja sen puolesta mahdollisuudet etenemiseenkin on kun siltä alkaa tuntumaan. Nyt on tuon liikuntapuolen vuoro. Tämä ei ole ihan hetkellinen päähänpisto, olen joskus miettinyt ravintoterapeutin koulutusta ja kuntosaliohjaajan kolutusta. Myös mentaalivalmennus ja elämäntapavalmennus on alkanut kiinnostamaan, mutta esim. life coach koulutuksen totesin turhan kalliiksi ja uskoisin tuohon mentaalivalmennukseen pystyväni jonkun muun valmennuksen rinnalla luonnostaan. Uskoisin että se tulisi minusta aika luontevasti ja vaistomaisesti jos muuten alkaisin ruoka- tai liikuntavalmentamaan jotakuta jollakin tasolla. Tämä pohdintahan on vielä aika hypoteettista, mutta johonkin päätin sitten pääni pistää ja ilmoittauduin liikuntaravitsemuksen koulutukseen. Saapa nähdä mihin tämä tie johtaa, mutta nyt seuraan rohkeasti omaa haluani ja kiinnostustani ja maaliskuussa suuntaan viikonlopun koulutukseen Helsinkiin. Myönnän etten aina ole ollut näin rohkea, vaikka tämä alue on minua kiinnostanut, on jokin estänyt minua, mutta nyt aika on kypsä!

Tänä viikonloppuna tuli hieman herkuteltua, mutta eipähän ole ainakaan enää joulusuklaita jäljellä! :) Ja ai että, oli suklaa kyllä hyvää pienen tauon jälkeen! :) Elokuvissa käytiin miekkosen kanssa ja siellä tuli rouskutettua sipsejä, saahan sitä fitnessmimmikin joskus herkutella :) Oltiin katsomassa Lincoln, hyvä ja koskettava elokuva, mutta hieman pitkäveteinen. Anna Karenina tuli myös käytyä viime viikonloppuna katsomassa ystävän kanssa ja se oli rankka elokuva, mutta hyvä. Tämän vuoden paras leffa tähän mennessä on kuitenkin ehdottomasti ollut Hobitti - Odottamaton matka!
Lopuksi positiivisuuspläjäys :)

Onnistuminen tarkoittaa sitä, että täytät omat unelmasi,
laulat omia laulujasi, tanssit omia tassejasi,
luot asioita omalla sydämelläsi ja nautit siitä matkasta,
 ja luotat siihen, että tapahtuipa mitä tahansa,
se on OK.
 -Elena Lindquist-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti