lauantai 3. joulukuuta 2011

Joulu kuuluu kaikille!

Suomessa on tuhansia lapsia, jotka eivät saa viettää joulua turvallisesti yhdessä läheistensä kanssa. Joulupuu-keräys on hyväntekeväisyysprojekti, jonka avulla tuodaan jouluiloa ja lahjoja lapsille, jotka muuten saattaisivat jäädä ilman lahjoja. Joulupuu-projekti haluaa pysäyttää ihmiset miettimään, mitä juuri minä voisin tehdä lasten hyväksi.  Satakuntalaiset ovat ottaneet projektin omakseen - vuonna 2010 kerättiin lähes 1 700 lahjaa 0-17 -vuotiaille lapsille. Kerätään lahjoja tänäkin vuonna! 

Porin Nuorkauppakamari ry toteuttaa Jouluu-keräyksen Porin, Ulvilan, Noormarkun, Lavian ja Nakkilan alueilla. yhteistyössä mukana ovat alueen sosiaaliviranomaiset, MLL:n Ulvilan ja Nakkilan paikallisyhdistykset sekä Lions Club Luvia Ladyt. Joulupuita löytyy ainakin monista kaupoista ja puusta voi käydä napsaisemassa lapun, jossa lukee sukupuoli ja ikä. Tarkemmat ohjeet ja Joulupuu paikat löydät klikkauksen päästä. Tee Jouluteko! 

Minulta joku 1-vuotias tyttö saa norsubodyn ja nallekarhun!

Muutenkin Joulu kuuluu kaikille! Joulun juhlimisen ja Joulun ajan merkityksiä on monia, joulu rakentuu monista eri elementeistä ja jokaiselle se on omanlaisensa! Joulussa on sanomaa joka sopii kaikille, rauhaa, lämpöä ja rakkautta! Joulun yksi iso merkitys on kritityille Jeesuksen syntymäjuhla, mutta muitakin merkityksiä Joululle löytyy ja ne näkyvätkin ihan perinteisessä suomalaisessa tavassa viettää kyseistä juhlaa. Vanha, pakanallinen joulu  on keskitalven ns. hedelmällisyysriitti ja talvipäivänseisauksen jälkeinen valojen vapauttamisen juhla, jonka mukaan pian taas aurinko tulee esiin ja maa rupeaa kasvamaan viljaa.  Joulu, vanhalta nimeltään Yule on ollut Euroopan pohjoisten kansojen maatalousvuoden päättäjäis- ja keskitalvenjuhla ja sieltä juontaa juuret tämänkin päivän Suomalaiselle joulupöydälle.

Vanhassa pakanallisessa Suomessa nuutipukki oli mies joka pukeutui hedelmällisyysriitin hahmoksi, pukiksi. Pukki vaelteli talosta taloon juoden tarjottua alkoholia, hän saattoi pelotella lapsia ja olla humalassa. Joskus pukki myös jakoi lahjoja kilteille ja vitsoja tuhmille lapsille. Nykyisinhän tiedetään, että Joulupukki asuu Korvatunturilla Joulumuorin , tonttuejn ja porojen kanssa. Joulutontut auttavat pukkia tekemään lahjat ja tarkkailemaan, ketkä lapsista ovat olleet kilttejä. Vanhasta pukista on muovautunut aikojen saatossa aika kaupallinen, mutta niin ihana, kaikkien tuntema "Coca-cola" Joulupukki.

Joulussa ovat yhdistyneet kristillinen juhla, muinainen roomalainen saturnalia-juhla sekä Euroopan pohjoisten kansojen maatalousvuoden päättäjäis- ja keskitalven juhla. Joten kukin viettäköön joulua parhaaksi näkemällään tavalla tai olkoon viettämättä jos kokee sen niin vieraaksi itselleen. Toivon kuitenkin ettei yhdellekään lapselle Joulu olisi ikävä tai ankea, mutta valitettavasti tiedän, että tämä on vain toive... Minulle Joulu on aina ollut kovin tärkeä. Se on tuonut aina perheen yhteen, myös sen jälkeen kun vanhempani erosivat, vietettiin Joulua silti äidin ja isän kanssa yhdessä ja aikuisenakin vielä Joulun viettäminen omien perheenjäsenten kanssa on hyvin tärkeää, tärkeätä on myös ystävät, kaikki rakkaat ja tärkeät ihmiset ja heidän kanssaan oleminen! Rauhoittuminen ja lämpö kuuluvat Jouluun. Jouluun kuuluu myös syöminen niin että napa paukkuu :D Joulu on antamisen ja saamisen iloa!

Viimosena vielä meitin lempi Joululaulu aina lapsuudesta asti! Tässä laulussa on myös sitä sanomaa Joulun merkityksestä!


Ihanaa joulun odotusta kaikille!!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti