keskiviikko 24. elokuuta 2011

Voehan verotus!

Tossa heinäkuun lopun blogipostauksessa kehuskelin että kirjoitus aiheita on syntynyt pääkoppaan ja niinhän niitä on, mutta tekstiksi asti en ole niitä saanut. Nyt yksi aihe käsittelyyn ja katsotaan mitä tulee, pää kuin haminan kaupunki, joten anteeksi jos postauksestani ei saa mitään selkoa tai jos tässä ei ole päätä eikä häntää :D Tällä kertaa käsiteltävä aihe on siis VEROTUS! Verottaa pitää mutta aina verotetaan väärästä paikasta, mutta tässäpä uutinen, ikinä kaikki ei ole tyytyväisiä. Kyllä, verotuksen pitäisi olla tasapuolista, köyhiltä vähemmän, rikkailta enemmän, vai? onko se sitten tasapuolista, rikkaita rangaistaan rikastumisesta? Entä tasavero? Köyhät köyhtyy entisestään ja rikkaat rikastuu, ei sekään tasa-arvoa ole... ja mihin kohtaan sopii "keskiluokka" eli keskituloiset? Itse kannatan progressiivista verotusta jolloin veroaste nousee verotettavan summan kasvaessa. Suomessahan tämä malli on ollut käytössä vuodesta 1920 (wikipedia) mutta tätä progressiivisuutta voisi vielä lisätä mielestäni, kuitenkaan niin ettei pieni tulonlisäys nostaisi veroprosenttia niin ettei tulonlisäyksestä olisi enää hyötyä. 

Verotus jota myös kannatan on ns. haittaverot, josta tässä blogipostauksessa on nyt varsinaisesti kyse ja siitä on nyt moni saanut päänvaivaa kun Jutta ja Jyrki ovat päättäneet tällaisia veroja nostaa, voih! Ihan yhteistuuminhan, täysin kahdestaan, ilman että kukaan muu olisi samaa mieltä he tietysti tämän päätöksen varmasti ovat tehneet. Näin ainakin kansa ajattelee SK:n mielipidepalstalla, jonka lukeminen minun pitäisi varmaan lopettaa, mutta kun nyt taas tuli luettua niin rupesin itsekin näkemään vaivaa asiasta, mutta vähän eri tavalla kuin nuo tekstailijat...

"Haittavero on markkinatoiminnan aiheuttaman ulkoishaitan vähentämiseksi asetettu vero. Ulkoishaitat kohdistuvat usein ympäristöön tai terveyteen. Haittavero voidaan esimerkiksi asettaa saastuttavalle tuotannolle, jotta tuottajalla olisi kannuste vähentää saastuttamista ja kuluttajalla välttää haittaa aiheuttavien tuotteiden ostamista. 
Jos haittavero on alempi kuin kuin toiminnasta ulkopuolisille aiheutuva haitta (esimerkiksi saasteiden terveysvaikutukset), se johtaa liialliseen haitalliseen toimintaan; jos korkeampi, liian vähäiseen tuotantoon. Veron tuotosta saadaan myös varoja saasteiden haittojen korjaamiseen.
Suomessa haittaveroa peritään tupakka-, alkoholi- ja polttoaineveroina. Muita esimerkkejä haittaveroista ovat ajoneuvon hiilidioksidipäästöjen määrään sidottu ajoneuvovero (niin sanottu käyttömaksu) sekä lentoliikenteen meluverot." (Wikipedia) Tähän voidaan lisätä vielä makeisvero.

Budjettiehdotuksena nyt onkin että alkoholin, tupakan, makeisten ja polttoaineiden verotus kiristyy ensi vuonna. Kansa älähtää, minä kannatan! Asuntolainojen korkovähennyksiin myös aiotaan puuttua mutta taannoin näkemäni laskelma tästä asiasta ei näyttänyt silti kovin pahasti iskevän, joten en jaksa tästäkään tuohtua. Polttoainevero vaikuttanee minuun aika paljon, työmatkaa kun kertyy päivässä yli 50 km, mutta saapahan siitä onneksi verotuksessa jotain takaisin (hope so!). Kansa tosiaan älähtää, puhutaan mm. päivittäisten tarpeiden verotuksesta, hohhoijaa. Mistä lähin tupakka, alkoholi ja makeiset ovat olleet päivittäisiä tarpeita??? Polttoaine ehkä, mutta sillekin voi miettiä vaihtoehtoja.

Itse kannatan tätä haittaverotusta nimenomaan siksi että osaan ihmisistä tällainen vaikuttaa niin että saatetaan alkaa tekemään ympäristö ja terveys ystävällisempiä valintoja kulutuksessa. Kulutus kuitenkaan tuskin laskee niin ettei veroäyriä kertyisi lisää valtiolle. Ja jos on niin viinanhimoinen ettei rahat riitä tulevalla verotuksella ostamaan alkoholia omiin tarpeisiin Suomen puolelta niin kyllä sekin aika huolestuttavaa on, mutta jos haluaa nähdä sen vaivan että lähtee sitä hakemaan rajan toiselta puolelta ja välttää siten verot jotka kuitenkin ovat maamme ja itsemme hyväksi niin siitä sitten. Kyllähän sieltä itsekin on tullut juotavaa hankittua, en hae mitään sädekehää pääni päälle mutta suurimmaksi osaksi on omat juomat kyllä ostettu ihan oman maan puolelta, minä en jaksa ja viitsi omien tarpeideni takia ruveta lähtemään rajan toiselle puolelle. Ja josko alkoholin käyttö vähenisi Suomessa, olisiko se niin huono asia? Totta on kyllä että Suomessa alkoholin hinta on korkea, mutta niin ovat korkealla sen aiheuttamat ongelmatkin, millä niitä kustannetaan? Ja tupakka, ehdottomasti hinta vaan ylös, jää ehkä monelta nuorelta aloittamattakin tupakan poltto kun viikorahat eivät riitä, faktahan on että alaikäisenä polttamisen monet aloittavat ja jos itse ei saa ostettua, hakija löytyy aina. Tupakka aiheuttaa kuitenkin vain haittaa! Makeisvero ylös, ylös, ylös! Suomessa karkki on mielestäni hyvin halpaakin verratuna ainakin osaan ulkomaista, kuten nyt vaikka Espanjaan jos joku esimerkki pitää antaa.... Makeisten syömisen väheneminen ei haittasi yhtään kun katukuvaa katsoo, anteeksi nyt vaan, mutta ylipaino ja sen tuottamat ongelmat sen kuin lisääntyvät. Polttoainevero, kyllä kalahtaa tähänkin talouteen tosiaan pahasti kuten jo aiemmin mainitsin, mutta senkin nosto saa ihmiset miettimään ja harkitsemaan kulkemistaan ja kulkuneuvoaan. Tarviiko kaikialle kulkea autolla ja tarviiko sen kulkea pelkällä polttoaineella? Voiko käyttää julkisia kulkuvälineitä? (noh, Porissa se hankalaa ja kallista) Itse mietimme jo seuraavaksi autoksi hybridiä!

Tässä nyt vaan meitin ajatuksen juoksua ja älkää vaan esittäkö lisäkysymyksiä, en ole verotieteilijä :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti