sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Vuoden leffa- ja kirjavinkit!

Meikäläinenhän on kova katsomaan leffoja ja lukemaan kirjoja. Noh, jälkimmäiseen ei ole kovasti aikaa tänä vuonna löytynyt, mutta leffoja ja sarjoja on kyllä tullut katseltua, rakentamisen aikana kun iltaisin on yhdessä miekkosen kanssa rentouduttu. On joko saattettu avata Netflix ja katsoa sieltä jotain sarjaa tai leffaa, joskus on käyty vuokraamassa joku leffa ja joskus ihan elovissakin käyty :D Alunperin ajattelin että laitan tänne omat suosikkini vuodelta 2013, mutta sitten facebookin innoittamana ajattelin tehdä vielä toisenkinlaisen listan :) mutta ensin ne vuoden tärpit!

Leffoissa ykkössijasta taistelee kaksikin elokuvaa Cloud Atlas eli Pilvikartasto sekä Django Unchained. Kumpainenkin äärettömän hyviä elokuvia, jotka voisin jo katsoa uudestaankin! Hyvin erityyppisiä...

Pilvikartasto oli todella huikea elokuva. Elokuva siitä, kuinka yksittäisten ihmisten teot vaikuttavat toisiinsa menneisyydessä, nykyhetkessä ja tulevaisuudessa. Elokuvan kuusi toisiinsa limittyvää tarinaa ulottuvat läpi vuosisatojen, mannerten ja maanosien. Elokuva on myös visuaalisesti todella hienosti toteutettu. Pääosissa nähdään Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Susan Sarandon, Hugh Grant, Jim Broadbent, Ben Whishaw ja James D'Arcy.


Django Unchained oli myös todella hyvä ja niinkuin aina Quentin Tarantinon leffat, täydellisesti viimeistä piirtoa myöden tehty! Kyseessä oli lännenelokuva, mutta erilainen kuin mikään muu lännenelokuva! Elokuva sijoittuu Yhdysvaltain etelävaltioihin juuri sisällissodan syttymistä edeltäville vuosille. Orjia, palkkiometsästäjiä... Elokuvassa oli todella hyvät näyttelijät, pääosissa Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio ja Kerry Washington.


Vuoden suomalainen elokuva oli ehdottomasti Leijonasydän! Kuitenkaan en sitä laittaisi listan kärkeen, näiden kahden edeltävän edelle. 

Elokuva oli hyvä, koskettava ja jopa humoristinenkin, mutta reaalimaailmaan se ei mielestäni sovi ja tämän tyyppisen elokuvan pitäisi minun mielestäni olla realistinen. En halua spoilata mitään, joten en voi nyt kertoa miksi olen tätä mieltä, mutta oikeassa elämässä elämä vain ei menisi niin kun tässä elokuvassa. Jokatapauksessa leffa oli hyvä ja katsomisen arvoinen. Leffa toi mieleen American History X -elokuva ja se olikin tämän innoittamana pakko jälleenkerran katsoa. Dome Karukosken elokuva Leijonasydän on koskettava ja särmikäs kertomus pikkukaupunkilaisesta uusnatsista, Teposta, joka rakastuu kiihkeästi temperamenttiseen Sariin. Uudella avovaimolla on tummaihoinen poika Ramu. Kasvaako Teppo ulos ennakkoluuloistaan? Voittaako rakkaus vai kaveriporukan luoma paine? Entä miten käy Ramun, joka saa isäpuoliehdokkaakseen uusnatsin? Elokuvan yllättävän ja kulmikkaan huumorin taustalla on suuria tunteita ja sen ytimessä sykkii rohkea ja lempeä leijonasydän.... (Kuvaus Finnkinon sivuilta) Pääosissa hyviä näyttelijöitä, jotka suoriutuivat roolesitaan hyvin! Pääosissa Peter Franzen, Laura Birn, Yusufa Sidibeh, Jasper Pääkkönen, Pamela Tola, Timo Lavikainen, Jussi Vatanen, Mikko Neuvonen, Niko Vakkuri ja Jani Toivola.


Siinä siis vuoden TOP 3:ni leffoissa. Seuraava lista käsittääkin sitten 10 elokuvaa, pois luettuina tämän top 3. Kymmenen ensimmäistä jotka tulevat mieleeni, kun mietin hyviä ja minua jotenkin koskettaneita ja mieleeni jostain syystä jääneitä elokuvia.

Kill Bill vol. 1 & 2
American History X
Black Swan
Piin elämä
Harry Potter elokuvat
Narnia elokuvat
Pirates of the Caribian elokuvat
Taru sormusten herrasta trilogia 
Inception
Shutter Island

Sitten siirrytään kirjoihin, joita en ole juurikaan tänä vuonna lukenut. En ole varma luinko tänä vuonna yhden vai kaksi kirjaa, jokatapauksessa aivan liian vähän ja en ainakaan tänävuonna julkaistuja kirjoja ole lukenut kuin tämän yhden! Suuremmitta selittelyittä lukemattomuudestani vuoden TOP 1 on Dan Brownin Inferno.

"Helvetin pimeimmät paikat on varattu niille, jotka pysyvät puolueettomina moraalisten kriisien aikoina."

Kirja on taattua Dan Brownia, eli kyseessä on kirja, joka jälleen vie mennessään ja jonka lukemista on vaikea lopettaa. Kirjan päähenkilönä on aiemmistakin Brownin kirjoista tunnettu symbologian professori Robert Langdon, joka kirjan alussa herää muistinsa menettäneenä firenzeläisessä sairaalassa haava päässään. Pian Langdon saa havaita, että hänellä on perässään joukko aseistautuneita takaa-ajajia ja jännitystarina alkaa. Hän pakenee kuumeisesti seuranaan harvinaisen kylmäpäinen nuori nainen, jonka nokkeluuden ansiosta hän ylipäätään on hengissä. Kaksikko selvittää yhdessä Langdonin hallussa olevien pahaenteisten symbolien merkitystä. Mysteerin avaimeksi paljastuu Dante Alighierin eeppinen runoelma Jumalainen näytelmä, joka johdattaa heidät huikealle matkalle läpi kolmen suurenmoisen kaupungin ja lopulta syvälle maan uumeniin, missä uinuu hirviö... Kirjassa on Dan Brownin tyylille uskollisesti todellista historiaa ja symboliikkaa. Kirja myös pistää miettimään vaikeitakin asioita, mutta niistä en kerro, jotta en spoilaa kirjaa :)


Sitten kirjojen "TOP 10"
Ensimmäisenä mieleen tulevat ja tämä lista on minulla ollutkin facebookissakin :)
Ja jätetään taas matkasta pois tuo jo mainittu kirja :)

Deborah spungen: Nancy
C.S. Lewis: Narnian tarinat (kirjasarja)
Torey Hayden: Tiikerityttö
Dave Pelzer: Pimeän poika
Kjell Westö: Halkeamia
Paulo Coelho: Alkemisti
J.K. Rowling: Harry Potter kirjasarja
Ari Väntänen: Michael Monroe
Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu
Leijonaemojen tarinat

Ja olisihan noita hyviä kirjoja ja leffoja vaikka kuinka paljon, mutta nyt vedettiin raja 10 ja suurempia miettimättä listattiin kirjat ja leffat, jotka tällä hetkellä mieleen ensimmäisinä tulivat! :) 

TV-sarjojakin tulee moniakin seurattua ja tänä vuonna ollaan yhdessä seurattu Rikun kanssa mm. Sons of Anarchya, johon olemme aivan koukussa ja nyt odotellaan koska seuraava kausi taas Netflixiin tulee.... Once upon a time eli Olipa kerran on ollut myös seurannassa ja siitäkin seuraavaa kautta odotellen... Nyt loppuvuodesta noita uusia kausia odotellessamme aloimme sitten katselemaan Breaking Bad -sarjaa. Yksikseni olen sitten seuraillut Vamppyyripäiväkirjoja, johon olen totaalisen koukussa!!! 

Meikäläisellä on siis melko laaja tämä elokuva-, tv-sarja- ja kirjamaku :D
Mielellään kommenteissa voi jakaa omia kirja- ja leffavinkkejä sekä niitä tv-sarjavinkkejäkin :)
PS. ei spoilauksia! ;) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti